2014. június 4., szerda

Békebeli csokoládéfagylalt

Ha nyár, akkor fagyi. Vagy jégkrém, esetleg sorbet. A változatok száma pedig végtelen lehet. Hiszen nem létezik két egyforma recept, mert az izesités mindegyiknél más. S mivel lehetne kezdeni a fagylaltozást, a fagyi házilag készitését, mint a gyermeknappal, mikor tikkasztó a hőség és az iz visszarepit minket a gyerekkorba...

Békebeli csokoládéfagylalt (4-6 főre)

6,5 dl tej
1 vaniliarúd esetleg vaniliaaroma
4 tojássárgája
10 dkg cukor
25 dkg étcsokoládé darabokra törve

A tejet a vaniliarúddal felmelegitjük, és még mielőtt felforrna, a tűzről levesszük és félrerakjuk. A tojássárgájákat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés közben a tejet fokozatosan a cukros tojásba öntjük, és egy hőálló tálba vagy habüstbe átöntjük. A tálat lassan forró vizgőz fölé állitjuk, és a csokit belerakjuk. Addig keverjük, amig a csokoládé felolvad, majd a lángot erősebb fokozatra állitjuk, és addig forraljuk, amig a krém be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk, időnként megkeverjük, hogy a teteje ne kérgesedjen meg.
Amikor a krém kihűlt, fagylaltgépben megfagyasztjuk a használati utasitás szerint. Ha nincs fagyigépünk, akkor a masszát fagyálló edénybe töltjük, és kb. 3 óra hosszat a fagyasztóba rakjuk. Amikor megfagyott, akkor kivesszük, több darabra vágjuk, és konyhai robotgéppel összetörjük, majd újra a fagyasztóba tesszük. Sima, krémes fagylaltot kapunk, ha ezt a műveletet 2-3 alkalommal megismételjük. 
Tálaláskor a fagylaltból fagylaltoskanállal gömböket kanyaritunk, és desszertes kelyhekbe halmozzuk, ostyarudat szúrhatunk bele és tejszinhabbal, valamint gyümölccsel kinálhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése