Vágott bukta (kb. 20 db-hoz)
A tésztához:
700 g rétesliszt
csipetnyi só
300 ml tej
42 g élesztő
13 kk cukor
150 ml étolaj
2 tojás
A töltelékhez:
300 g darált dió
kb. 1 dl tej
3-4 ek porcukor
A kenéshez:
1 tojás
A tejet a tésztához kicsit megmelegitjük (nem szabad forrónak lennie!), hozzáadjuk a cukrot és elmorzsoljuk az élesztőt. Letakarjuk és hagyjuk felfutni. Ezalatt beleszitáljuk a kelesztőtálba a lisztet, megsózzuk, hozzáadjuk az olajat és a tojásokat. Hozzáöntjük a felhabosodott élesztőt és fakanállal sima tésztává dolgozzuk. Lehet kézzel is, akinek úgy könnyebben megy a dagasztás. Letakarjuk konyharuhával és meleg helyen kelni hagyjuk. Nálam 1 órát kelt. A megkelt tésztából kanállal meglehetősen nagy darabokat vágunk, amelyet lisztezett deszkára rakjuk. Minden darabot kicsit ellapitunk, rakunk rá egy kanálnyi tölteléket, betakarjuk és hengerré sodorunk, amelyet sütőpapirral bélelt tepsire teszünk. A tepsin a hengereket megkenjük felvert tojással és késsel a tetejét néhány helyen bevágjuk. Hagyjuk még egy kicsit a tepsin pihenni, majd előmelegitett sütőben aranysárgára sütjük 200 fokon kb. 15 perc alatt.
A töltelék a következő módon készül el: a tejet forráspontig melegitjük, beleszórjuk a diót, és állandó keverés mellett kicsit megfőzzük. Végül izlés szerint édesitjük porcukorral.
Lett egy kis gombóc is: legközelebb igy készitem a többit is :D |
Azért a szilvalekváros változat nem maradt el, a megunhatatlan klasszikus :) |
Diósat vagy lekvárosat? |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése