2013. április 25., csütörtök

Nyuszibriós

Tegnapelőtt ünnepeltük az apám névnapját (Béla). Ezt készitettem neki:

Nyuszibriós (18 db-hoz)

A tésztához:
50 dkg liszt
5 dkg cukor
6 dkg olvasztott margarin
1 tojássárgája
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
csipetnyi só

A kenéshez:
1 tojás

1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, a cukorból 1 kávéskanálnyit rakunk bele, felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, az olvasztott margarint, a maradék tejet és jól összegyúrjuk. Sima tésztává dagasztjuk. Tetejét megszórjuk kevés liszttel, majd konyharuhával lefedve meleg helyen kelesztjük.
20-25 percnyi kelesztés után picit átgyúrjuk, majd ismét 30 percig kelesztjük.
Mikor megkelt, 5 dkg-nyi darabokra osztjuk, kis cipókra formáljuk, letakarjuk konyharuhával és ismét 10 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi vastagságúra sodorjuk, nyuszi formára alakitjuk a következőképpen: a cipót hosszú rúddá sodorjuk, majd levágunk az egyik végéből egy darabot, amelyet szintén két részre osztunk, egy kisebbre és egy nagyobbra. A megmaradt rudat csigaalakban feltekerjük. A kisebb darabot golyóvá sodorjuk, a nagyobb rudat pedig kissé ellapitjuk, kivágunk egy V alakú formát, igy a megmaradt részből lesz a nyuszi feje. Közepére egy mazsolát rakunk, ez lesz a nyuszi szeme.
Megkenjük felvert tojással, megint pihentetjük 10 percet, majd lekenhetjük vagy megszórhatjuk cukorral és 200 fokra előmelegitett sütőben 15 perc alatt megsütjük.




A receptet Ildikó oldaláról való. Köszönjük, nagyon gyorsan pusztultak el a nyuszik! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése