2013. március 21., csütörtök

Túrós batyu

Volt a hűtőben egy túró felbontva. Valahogy nem tudtam ráállni előző este, hogy termixet készitsek belőle. Aztán jött az ötlet másnap délelőtt egy fotó formájában: túrós batyu! Igaz, már korábban is készitettem túrós batyut, de ritkán használom a túrót kelt tésztákhoz, mert inkább krémes süteményt készitek belőle, amelyből még szerencsésebb esetben harmadnapra is marad belőle. Szóval, mikor megláttam a túrós batyut vagy táskát, kinek melyik tetszik, rögtön bevetettem magam a konyhába, hogy mihamarabb ehessünk ebből a pihe-puha finomságból, mert még másnap is puha marad a tölteléknek köszönhetően.

Túrós batyu

A tésztához:
60 dkg liszt (vegyesen tk rozsliszt, kilófaló lisztkeverék, rétes- és finomliszt)
3,2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2-3 ek cukor
1 mk só
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
50 dkg túró
2 csapott ek búzadara (griz)
4 ek cukor
1 csomag vaniliás cukor
1 citrom reszelt héja (elhagyható)
10 dkg mazsola (kihagytam, mert nem szeretjük)
2 tojássárgája
2 tojásfehérje kemény habbá verve

A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Mikor felhabosodott, hozzáadjuk az átszitált lisztet és a többi hozzávalót, a vaj kivételével. Azt csak a végén adjuk hozzá. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban vagy ha a kenyérsütőgépben készitettük, akkor abban, hagyjuk duplájára kelni.
Ezalatt elkészitjük a tölteléket: az áttört túrót elkeverjük a cukorral, a búzadarával, a reszelt citromhéjjal, a vaniliás cukorral, a tojássárgájákkal és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapra rakjuk és kb. 3 mm vastag négyzet alakúra nyújtjuk. 10x10 cm-es négyzetekre osztjuk, a négyzetek közepére teszünk 1-1 ek tölteléket. A négyzetek sarkait középen összefogjuk, csavarunk rajta egyet.


Sütőpapirral bélelt tepsire rakjuk őket, hagyjuk kb. 20 percig pihenni, ezalatt előmelegitjük a sütőt 180 fokra. A megkelt batyukat lekenjük felvert tojással és megsütjük 180 fokon 15 perc alatt.



Limara blogján megtalálható recept alapján ebből a mennyiségből 2 tepsinyi adag lesz. Nálam csak 1 tepsivel sült. Köszönöm a receptet, Limara! Tiszavirágéletű volt :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése