2013. január 30., szerda

Káposztás tészta

Anyai nagymamám gyerekkoromban gyakran készítette. Van, aki borssal, van, aki porcukorral megszórva ette.

Káposztás tészta

1 csomag kifőzött kockás tészta
1 fej káposzta
1 dkg cukor
1 kevés forró zsír

A lereszelt káposztát besózzuk és 1 órát állni hagyjuk. Aztán kinyomkodjuk, egy kevés forró zsíron 1 dkg cukorral megpirítjuk. Mérsékelt tűzön, gyakran kevergetve sütjük, amíg a káposzta víztartalma el nem párolog és világosbarna szint nem kap.




Egy másik ismerősöm a következőképpen párolja a káposztát:

Párolt káposzta

1,20 kg fejes káposzta
4 dkg vöröshagyma
6 dkg zsír
cukor, ecet, só, köménymag, víz

A káposztát megdinszteljük, torzsáját kivágjuk. Megmossuk és egyenlő vékony szeletekre vágjuk. Zsírt olvasztunk, kevés cukrot teszünk bele és világos sárgára pirítjuk  Beletesszük a hagymát, gyorsan elkeverjük és beletesszük a káposztát. Adunk hozzá egy kis ecetet, erős tűzön, gyakran kevergetve pároljuk, amíg kissé összeesik és a leve elpárolog. Letakarjuk és mérsékelt tűzön, gyakran kevergetve puhára pároljuk.
Ha a levét elfőtte, és a zsírjára sült, egy kis vízzel engedjük fel és pároljuk tovább. Ha már puha, ízesítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése