2013. január 9., szerda

Fahéjas hot cross buns

Selectfood játékot hirdetett, melynek lényege az volt, hogy válasszunk ki a blogjáról egy nekünk tetsző receptet, készítsük el, fotózzuk le és küldjük el legalább egy, a tetszőleges ételről készült fotót és linkjét a címére. Miután ott árválkodott a fahéjas kristálycukor a szekrényben, úgy döntöttem, hogy felhasználom. Választásom a fahéjas hot cross buns lett.

Fahéjas hot cross buns (kb. 15 db-hoz)

A tésztához:
750 g sima liszt
1 púpozott ek őrölt fahéj
65 g kristálycukor
2 g só
1 felvert tojás
4 dl langyos házi tej
23 g élesztő
40 g puha vaj

Tetejére:
2 ek liszt
3 ek víz

Kenéshez:
1 ek méz kevés vízzel hígítva

A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és egy evőkanálnyi cukor hozzáadásával felfuttatjuk. A száraz alapanyagokat keverjük jól össze, majd adjuk hozzá a tojást, a vajat és a felfuttatott élesztőt is. Rugalmas, nem tapadós tésztává gyúrjuk össze. Ha kell, szórjuk meg egy kevés liszttel is.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tészta, gyúrjuk át és formázzunk belőle 15 db cipót, amiket tegyünk egy vékonyan kilisztezett, kivajazott tepsibe. Fedjük le konyharuhával és kelesszük még fél órát.
 Míg kel, addig a lisztet a vízzel sűrű pasztává keverjük, amelyet egy kis zacskóba rakunk és az egyik sarkán vágunk egy lyukat.
Utána egy éles késsel a zsemlék tetejét bevágjuk kereszt formájúra, amelyeket a lisztpasztával megformázzuk.
Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt a középső rácson aranybarnára sütjük.
A sütés után egy ecset segítségével megkenjük mézzel a tetejüket.




Mikor kézbe vettem a langyos zsemléket, pihe-puha érzés fogott meg, szinte nem is éreztem, olyan könnyű zsemléket kaptam. Nagyon finom, az enyémbe több cukor kellett volna, és kevesebb fahéj, de így is ízlett :) A méz édesebb volt a tetején, szinte elnyomta a cukor izét. Vajjal vagy lekvárral megkenve is el tudnám képzelni! :D Forró csokit kívánt, de még nem kapta meg az adagját :))))))))) Sós verziója nincs?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése