2013. január 29., kedd

Banános krémes

Az egyik nagy hipermarketben van egy polc, amelyen különböző magazinok, hetilapok és havilapok garmadája található. Az egyik nagy bevásárlásom során megakadt a szemem egy kis receptes füzeten. Egy A5-ös formátumú havilap volt, amely fotókkal illusztrált süteményrecepteket tartalmazott. Belelapoztam és mintha egy cukrászdában lettem volna, szebbnél szebb édességek kacsintottak vissza rám. Nem volt kétséges, hogy megveszem.
Aztán ki is próbáltam egyet, amelynek a képe még álmomban is kísértett.

Banános krémes

A tésztához:
6 tojás
120 g porcukor
20 g kakaópor
100 g vastagra darált dió
3 ek finomliszt
2 ek rétesliszt
1 kk sütőpor

A csokikrémhez:
2 tojás
120 g kristálycukor
100 g csokoládé
2 ek lefőzött erős nescafé (helyettesíthető kakaóporral is)
250 g vaj

A karamellkrémhez:
2 dl tej
2 dl víz
120 g kristálycukor
1,5 csomag karamell pudingpor
3 tojásfehérje

A habhoz:
5 dl Hulala

Ezenkívül:
4 banán
kakaópor a díszítéshez

A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük. A habhoz keverjük a tojássárgájákat, a diót, a kakaóport és a sütőporos lisztet. Egy sütőpapírral bélelt 35x27 cm-es tepsibe öntjük a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Tűpróba!
A csokikrémhez a tojásokat, a cukrot, a csokit és a nescafét/kakaóport sűrűsödésig keverjük, kb. 15-20 percig. A vajat habosra keverjük és darabokban belekeverjük a kihűlt csokikrémbe.
A karamellkrémhez a tojásfehérjéket a cukor felével kemény habbá verjük. A tejet a cukor másik felével felforraljuk. A vízben elkeverjük a karamellpudingport, beleöntjük a tejbe és állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A forró pudingba óvatosan belekeverjük a habot.
A kihűlt tésztáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztát megkenjük a csokikrémmel, rárakjuk a banánkarikákat. A banánra rákenjük a karamellkrémet. A süteményt 1 órára a hűtőbe tesszük szilárdulni. Ezalatt a Hulalát kemény habbá verjük és rásimítjuk a karamellkrémre. Egy mintát ráhelyezünk és kakaóporral megszórjuk.



Ez egy tojásfehérjefaló recept is, mert a karamellkrémnél csak a fehérjére van szükség, amelyet kemény habbá verünk. A 3 sárgája meg jó lesz a fánkhoz, úgyis farsang van :)
Bevallom, azért egy kicsit drága sütemény a hozzávalókat tekintve, de ha akciósan vesszünk meg a boltban mindent, akkor azért megfizethető.
A habnál lehet a Dr.Oetker-es tejszínhabport felhasználni 1,5 dl tejjel kikeverve, de azért a tejszínhab rendes tejszínből kikeverve sokkal finomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése