2012. szeptember 25., kedd

Kedvenc őszi-téli süteménye(i)m

Amikor Lilla, a Megfőzlek blog írója játékot hirdetett a Kedvenc őszi-téli sütemény címmel, sokat gondolkodtam, hogy melyiket válasszam, mert bőség van és zavar is van... Végül az alábbiak mellett döntöttem:

Az én nagy kedvencem, amióta az interneten rátaláltam, a csokoládés körtetorta. Ezt nemcsak én, hanem az egész család szereti, mindenki más oknál fogva: én és az öcsém leginkább a körteiz miatt esszük (nem mintha nem szeretnénk a csokit :D), anyunak a tortaalakja miatt tetszik, apum pedig nagy csoki és édességrajongó.

Csokoládés körtetorta 2 rétegű

4 közepes méretű körte
10 dkg étcsokoládé
10 dkg liszt
10 dkg lágy vaj
1,5 tk sütőpor
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás

A csokit darabokra tördeljük és vízgőz felett megolvasztjuk. Amíg a csoki hűl, meghámozzuk a körtéket, kivájjuk a magházukat és vékony cikkekre vágjuk. Egy 24 vagy 26 cm-es piteformát kikenünk vajjal, és szépen elrendezzük aljára a körteszeleteket - mivel fordított körtetortáról van szó, fontos a gyümölcsök rendezettsége.
A tésztához a vajat a cukrokkal habosra keverjük, beletesszük a langyos csokit, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, végül beledolgozzuk a sütőporral elkevert lisztet is. A körték tetejére simítjuk a csokis masszát. Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeverésesnél 180 fokon kb. 20 percig sütjük
Kihűlés után tálalhatjuk.
8 szelet lesz belőle, már ha úgy vágjuk fel, mint a tortát szokás... Persze eloszthatjuk 16 felé is, csak úgy vékonyabb szeleteket kapunk. És ezzel nem spórolunk, mert ebből 1 szelet sohasem elég :D

Abbahagyhatatlan!


Valamint a téli sütemények közül a kókuszos kocka az örökös kedvenc, nemcsak télen.

Kókuszlisztes sütemény/Kókuszkocka

A tésztához:
6 tojássárgája
6 tojásfehérje habnak felverve
12 dkg porcukor
18 dkg liszt
1 csomag sütőpor

A mázhoz:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
5 dkg kakaópor
2 ek rumaroma (el is hagyható)
1 dl tej

Hempergetéshez:
kókuszreszelék

A 6 tojásból, 12 dkg porcukorból és 18 dkg lisztből piskótatésztát készítünk. A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verünk, egyenként és mindig elkeverve beleöntjük a tojássárgájákat, a cukrot, majd tovább keverve a sütőporos lisztet. Kivajazott, liszttel meghintett tepsiben (csak a tepsi alját kenjük, hintsük meg), kb. negyedóra alatt 170-180 fokos előmelegített sütőben megsütjük.
A mázhoz a hozzávalókat kicsit összeforraljuk, levesszük a tűzről, de állandóan langyos legyen, ne forrjon fel.
A tésztát hosszúkás szeletekre vágjuk fel, és a masszába mártogatjuk, utána minden darabot kókuszlisztben meghempergetünk.
Ajánlatos a hűtőben tárolni tálalásig, hogy egy kicsit összeálljon.

Gyomorrontásig vagy amíg van a tányéron, addig eszem :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése