2012. szeptember 15., szombat

Csokis madártejszelet

Új szokásomhoz híven pénteken sütemény készült nálam. Ha már hűvösebb napok köszöntöttek be, akkor legalább a sütő melege járja át a házat :)


Ősz húrja zsong,
jajong, busong
a tájon
s ont monoton
bút konokon
és fájón.

S én csüggeteg
halvány beteg,
mig éjfél
kong, csak sírok,
s elém a sok
tűnt kéj kél...

Oh, múlni már,
ősz! húllni már
eresszél!
Mint holt avart,
mit felkavart
a rossz szél...

(Paul Verlaine Őszi chanson)

A fenti versike sorai jutottak eszembe, mikor kinéztem az ablakon: mindenütt esőtől ázott növények lógatták a fejüket, a szivárvány minden színében pompázó levelek is szomorkásan hevertek szerteszét a szelek útján ... ez az ősz :) Az elmúlás érzetét jelenti számomra, de legalább a sütőt bekapcsolására egy okkal több van :D

A következő süteményre azért esett a választásom, mert habár már kipróbáltam és be is vált, még csokisan nem kóstoltam. Az első süteményem volt, mikor életemben először próbálkoztam a krémes süteményekkel, de azóta még nem sütöttem újra.
Egy ismerősömtől vettem a receptet, aki a dupla mennyiséget is megadta :)

Mintha jégkrémes pudingot ennénk...

Csokis madártejszelet

A piskótához:
8 tojásfehérje
8 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
8 ek sima liszt
2 mk sütőpor

A krémhez:
8 dl tej
8 tojássárgája
4 ek kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor (elhagyható)
1 ek kakaópor
2 csomag csokoládés főzős pudingpor
25 dkg margarin
20 dkg porcukor

Tetejére:
4-5 dl habtejszín (normálhoz 2 habfix + és ízlés szerinti mennyiségű porcukor)

A krémhez 3 dl tejet felteszünk melegedni. A tojássárgájákat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük, hozzákeverjük a kakaóport, a pudingport, közben adagoljuk hozzá a tejet. A meleg tejhez hozzáöntjük a pudingos masszát, és sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük.
A margarint a porcukorral habosra kavarjuk, és a kihűlt pudinghoz adjuk, sima krémmé keverjük. Hűtőbe tesszük.

A tésztához a tojásfehérjéket a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral habbá verjük. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe öntjük. Előmelegített sütőben 175-180 fokon 20 percig sütjük tűpróbáig. Mikor kész, pár perc után kivesszük a tepsiből, lehúzzuk a sütőpapírt, és rácson kihűtjük.

     Összeállítjuk a süteményt:
A kihűlt fehér piskótára egyenletesen rákenjük a hideg pudingos krémet. Visszatehetjük a hűtőbe. A tejszínből kemény habot verünk, normál esetében a porcukorhoz keverjük a habfixet és a tejszínhez adagoljuk, a csokoládé pudingos krém tetejére simítjuk.

Mintázhatjuk, megszórhatjuk kakaóporral, tortadarával vagy csokireszelékkel. 1-2 óra hűtést igényel. Éles késsel szeletekre vágjuk. Kb. 24 db lesz belőle.




Aki csak a fele mennyiséget szeretné elkészíteni, az 20x25 cm-es tepsiben süsse meg a tésztát. A vaníliás cukor mindkét esetben 1 csomag, amely akár el is hagyható. Mivel csokoládés főzős pudingporom nem volt itthon, étcsokisat használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése